Sondaj Boru Özellikleri

Sondaj Boru Özellikleri

Son yıllarda derin kuyularda çelik boruların yerine PVC'den üretilen sondaj boruları kullanımı hızla artmaktadır. Kapalı (düz) ve filtreli (süzgeçli) olmak üzere iki tipte üretilmektedir. PVC derin kuyu borularının kullanımının yaygınlaşmasındaki başlıca etkenler; çelik borulara göre daha hafif ve kolay montaj edilebilmeleridir. Boru ağırlıkları kuyuya indirme sırasında eksenel bir gerilme meydana getirse de gerek boruda gerekse diş yapısı bu yükleri karşılayacak yüktedir.


Sac ve plastik kuyu boruları toprak yapısına bağlı olarak seçilmeli , kuyu boruları sert PVC'den yapıldığı için asit ve baz gibi kimyasal etkilere dayanıklıdır.Bu da işletmede devamlılık ve ekonomiklik sağlar.


Plastik derin kuyu boruları normal zeminlerde kullanılma derinlikleri veya basınç mukavemetlerine göre üç sınıfa ayrılır.

1. Sınıf borular, derin kuyuların 300 m - 500 m derinliklerinde,

2. Sınıf borular, derin kuyuların 100 m - 300 m derinliklerinde,

3. Sınıf borular, derin kuyuların 0 m - 100 m derinliklerinde kullanılır.


Boru Korunması Ve Taşımadaki Hususlar 

Taşınması sırasında diş açılmış kısımlarının darbelerden korunmasına dikkat edilmelidir.Depolama sırasında deformasyona, güneş ışıklarına karşı korunmalı ve tahta takoz üzerinde istif edilmelidir. Trapez dişli borulardaki diş koruyucuları, boruların kullanılacağı zamana kadar çıkarılmamalıdır. Boru dişleri kolay girsin diye gres yağı vb. yağlar kullanmayın, su ve sabun yeterlidir. Boru dişleri iyi tutsun diye yapıştırıcı sürmeyin. yapıştırıcı dişleri bozar boruyu eritir. Pompa seçimi, boruların iç çapı dikkate alınarak yapılmalıdır.